Vuokravakuus

Vuokravakuus (käytetään myös nimityksiä vakuus, takuuvuokra ja vuokratakuu) on vuokranantajan pyytämä vakuus, joka maksetaan yleensä ennen avainten luovuttamista asuntoon.

Maksamatta jäänyt vakuus on riittävä peruste vuokrasopimuksen purkamiselle. Vuokravakuuden suuruus on yleensä 1-3 kuukauden vuokraa vastaava summa. Vuokranantaja ei saa pyytää yli kolmen kuukauden vuokraa vastaavaa vakuutta.

Vakuus on sen varalta, jos vuokralainen ei huolehdi vuokran maksusta tai aiheuttaa asuntoon vaurioita. Näin ollen vuokranantajalla on oikeus käyttää vuokravakuutta vahinkojen kattamiseen. Vuokralainen ei vastaa asunnon tavallisesta kulumisesta. Vuokranantaja ei voi siis vähentää normaalia kulumista vuokravakuudesta. Tämä pitää sisällään esim. seiniin tehdyt reiät taulujen tai huonekalujen kiinnitämiseksi. Jos vakuus ei ole riittävä tappioiden kattamiseen, on vuokranantajalla oikeus periä vuokralaiselta loputkin aihetuneet vahingosta aiheutuneet kustannukset.

Huom! Vuokrasopimuksessa kannattaa puhua nimenomaan vakuudesta, koska se käsittää muutkin vuokranantajalle aiheutuvat kustannukset kuin pelkät maksamattomat vuokrat. Jos sopimuksessa puhutaan takuuvuokrasta tai vuokravakuudesta, sillä voi tarkalleen ottaen kattaa vain vuokrista aiheutuvia tappioita, ei muita mahdollisia vahinkoja.

 

Vuokravakuuden maksu

Vuokravakuus maksetaan joko vuokrantajan määrittelemälle tilille tai sitä varten tehdään erikseen oma vuokravakuustili. Yleinen käytäntö on, että avaimet asuntoon saa vuokravakuuden maksun jälkeen. Vakuustilin voi tehdä pankissa, josta saa tarvittavaa apua. Vuokranantajalla on oikeus käyttää tilin saldoa vahinkojen kattamiseksi.

 

Vuokravakuuden takaisinmaksu

Jos vuokralainen on huolehtinut asunnon kunnosta ja maksanut vuokransa, maksetaan vuokravakuus takaisin vuokralaiselle vuokrasopimuksen päätyttyä. Vuokrasopimukseen kannattaa kirjata milloin vuokranantaja maksaa vakuuden takaisin. Yleensä hyvä aika on 7-14 vuorokauden kuluessa. Vuokranantaja tai seuraava asukas tarkastaa asunnon kunnon vuokralaisen muutettua asunnosta pois.

Maksusitoumus

Vakuutena voidaan käyttää myös maksusitoumusta, jonka tarjoaa usein kaupungin tai kunnan sosiaalitoimisto. Vuokranantaja saa kirjallisen lupauksen, että mikäli vuokralainen ei huolehdi velvoitteistaan, suostuu maksusitoumuksen antaja maksamaan aiheutuneet vahingot.

Vakuus.fi sivuston palvelu – maksa vain korot

Vakuus.fi tarjoaa yksinkertaisen palvelun, jolla saat rahoitettua takuuvuokran pienellä kuukausierällä. Maksat vain kuukausittain korot takuuvuokran määrästä, joten kuukausimaksut jäävät pieniksi.

Lue lisää palvelusta ja avaa ilmainen tili