Sähkösopimus
Sähkösopimuksen tekeminen onnistuu nykyään internetissä, ainakin suurimmalla osalla yhtiöistä. Suomessa voi ostaa sähköä miltä tahansa Suomessa toimivalta sähkönmyyjältä. Sähköverkkoyhtiötä asiakas ei voi valita, vaan sähkön siirrosta eli verkkopalvelusta vastaa se verkkoyhtiö, jonka alueella asiakas asuu.
Sähkösopimus kannattaa muista tehdä, sillä muuten sähköt katkeavat asunnosta. Yleensä tämä aika on noin kaksi viikkoa edellisen asukkaan sähkösopimuksen loppumisesta.
Sähkön hinta ja kilpailuttaminen
Sähkölasku koostuu sähkön myynnistä sekä sähkön siirrosta. Ainoastaan sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa. Paikallinen sähköverkkoyhtiösi vastaa kuitenkin sähkön siirrosta vaikka sähkönmyyjä vaihtuisikin.
Miksi kilpailuttaa?
Sähköyhtiön kilpailutuksella voit säästää jopa satoja euroja vuodessa. Sähköyhtiöiden vertailu ja tarjousten pyytäminen kymmeniltä yhtiöiltä on kuitenkin hankalaa ja aikaa vievää puuhaa. Kilpailuta sähkösopimus -palvelu tarjoaa ratkaisun näihin ongelmiin.
Kun pyydät sähköstä tarjousta asuntoosi, on hyvä ottaa muutamia asioita selville ennen tarjouksen pyytämistä.
- sähkönkäyttöpaikan tunnus (käyttöpaikkatunnus) ja osoite
- sähkönkäytön vuosiarvio (vuosikäyttöarvio, tarvittaessa jaoteltuna esim. päivä- ja yösähkön osuuksiin)
- pääsulakekoko
Nämä tiedot löydät sähkölaskultasi.
Kilpailuttaminen on turvallista
Jos vaihdat sähköyhtiötä uusi sähkönmyyjä hoitaa kaikki tarvittavat sopimusasiat puolestasi. Uusi sähkönmyyjä irtisanoo myös vanhat myynti- ja verkkopalvelusopimukset, jos näin sovitaan. Myyjän vaihtumisen jälkeen paikallinen sähköverkkoyhtiösi vastaa edelleenkin sähkön siirrosta ja mittarinluvusta. Sähköt eivät katkea myyjänvaihdon yhteydessä. Vain sähkönmyyjä ja sähkön hinta muuttuvat – kaikki muu jatkuu kuten ennenkin.
Vesisopimus
Jos muutat omakotitaloon, tee vesisopimus paikallisen vesilaitoksen kanssa. Jos asut kerrostalossa, kannattaa kysyä taloyhtiöltä laskutetaanko vesi kulutuksen mukaan vai onko vedellä kiinteä kuukausimaksu.
Jätehuoltosopimus (omakotitalo)
Lain mukaan asuinkiisteistön haltija on järjestettävä kiinteistönsä jätehuolto. Jätehuoltosopimus tehdään suoraan palveluyrityksen kanssa. Jotkut kunnat ovat ottaneet esimerksi biojätteen ja sekajätteen kuljetuksen itselleen, jolloin sinun on asioitava kuntasi kanssa.
Jätehuoltosopimus kattaa useimmiten:
• keräyksen suunnittelun
• keräysastiat, laitteet ja opasteet
• jätteiden noudon
• kuljetuksen.
Lisäpalveluna sopimukseen voi liittyä jäteastian ja -tilan pesu. Väärin lajiteltu jäte saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia.